Hoppa till innehåll

Sara Kärrsten

Möt våra föreläsare

"Lyhördhet och kommunikation avgörande som chef"

Den 20 november hålls den nyutvecklade kursen Introduktion till chefskap för läkare för första gången. Kursen syftar till att ge en introduktion till att vara chef i vården. Möt Sara Kärrsten, en av föreläsarna.

Under 2022 fick Lipus, som är ett dotterbolag till Läkarförbundet och som på olika sätt arbetar med att främja läkares fortbildning, i uppdrag av Läkarförbundet att utveckla chefs- och ledarskapsutbildningar för läkare.

Från och med hösten 2024 kommer två nya kurser att erbjudas. En av kurserna riktar sig till läkare som ännu inte är chefer men som är nyfikna på chefskapet. Kursen går bland annat in på chefskapets möjligheter och utmaningar, vikten av helhetsperspektiv och självledarskap. 

En av föreläsarna är Sara Kärrsten. Hon är akutläkare och har arbetat på Södersjukhuset sedan 2003. De senaste fem åren i rollen som läkarchef.

– Jag gillar min arbetsplats, men ser många saker som kan bli bättre. Som chef får jag möjlighet att bidra till att förändra och det är en stark drivkraft för mig.

Intresset för ledarskap väcktes mot slutet av ST-tjänstgöringen. Sara och en kollega upplevde att det fanns brister i strukturen. De började då att hålla utbildningspass själva och kände att det ledde till förbättringar. Därefter utsågs Sara till studierektor, och fick under sju år mandat och möjlighet att fortsätta att utveckla utbildningen.

– Rollen som studierektor fungerade som en viktig introduktion till chefskap för mig. När jag för fem år sedan fick frågan om att bli chef och tackade ja, kände jag att hade fått med mig flera viktiga verktyg.

Idag arbetar Sara 30 procent kliniskt vid sidan om chefskapet. Hon upplever att det är viktigt att vara del av verksamheten och att förstå den.

Ny utbildning ska ge läkare en grund att stå på

Den kurs som Sara ska medverka i riktar sig till läkare som ännu inte är chefer men som är nyfikna på chefskapet. Kursen ger en orientering i ämnet och går bland annat in på chefskapets möjligheter.

– Ett viktigt mål med utbildningen är att öka kunskapen om hur det faktiskt är att vara chef. Många är rädda för att det är svårt och tungt. Men de bästa lösningarna kommer från det kliniska arbetet och därför är det viktigt att fler läkare blir chefer.

Något som Sara ofta möter är oro för att tappa identiteten som läkare då man åtminstone delvis lämnar det kliniska arbetet.

– Det går att behålla identiteten som läkare trots att man inte träffar patienter och många läkare som är chefer är kliniskt aktiva eller arbetar nära kliniken. Chef kan man vara på flera olika nivåer och många roller är patientnära.

Arbetsgivarna har ett ansvar för att uppmuntra fler läkare att ta chefsroller menar Sara. Hon tycker att en viktig insats som arbetsgivarna kan göra är att inte bara ge uppdrag till de mest seniora.  

– Läkare har under olika delar av karriären kunskaper som är viktiga för att driva utvecklingen framåt. Detta kan vården bättre ta vara på genom att ge fler yngre läkare chefsuppdrag.

Sara lyfter fram att det är viktigt att fundera igenom vad uppdraget innebär innan man blir chef, något som också kursen ger ett bra tillfälle till. Hon påpekar att många underskattar vikten av att lyssna.

– En chefsroll kan ge stora möjligheter att bestämma viktiga saker, men lyhördhet och kommunikation är avgörande. Som chef behöver man anpassa sig mycket till andra. Även om att vara chef är något man lär sig successivt så är det viktigt att både ta in kunskap om och reflektera kring vad ett uppdrag som chef betyder.

Kursen Introduktion till chefskap för läkare hålls för första gången den 20 november.

Läs mer och anmäl dig här.

Saras tre tips till läkare som vill bli chefer

Testa din förmåga

En bra väg till att bli chef är att börja med att ta på sig mindre ledaruppdrag. Det ger dig möjlighet att testa din förmåga och öka din kunskap. Utifrån detta kan du sedan gradvis arbeta dig uppåt. Att prova på är också ett sätt att ta reda på om chefsrollen är något som passar dig.

Känn ansvar för arbetsplatsen

En viktig utgångspunkt är att känna ansvar för den egna arbetsplatsen. Det gäller även om du inte vill arbeta som chef, men är särskilt viktigt för dig som vill axla ett större ansvar.

Ta hand om tråkiga uppgifter

Om du erbjuder dig att ta din mindre populära projekten får du möjlighet att visa vad du kan och kan sedan bli erbjuden fler och bättre uppgifter. Det finns ofta en stor tillfredsställelse i att lösa utmaningar, så projekt som uppfattas som tråkiga ska inte underskattas.

Intervjun publicerades ursprungligen i Läkartidningen 7 augusti 2024.