Hoppa till innehåll

Porträtt av Jonas Claesson

Möt våra föreläsare

Jonas Claesson vill inspirera till ansvar för sjukvården

Som föreläsare på Lipus Utbildnings kurs för medicinskt ledningsansvariga läkare (MLA) vill Jonas Claesson inspirera deltagarna till att ta ansvar för hälso- och sjukvården.  

– MLA är ett första steg till att göra skillnad, säger hälso- och sjukvårdsdirektören i Region Örebro län.

Jonas Claesson har tidigare arbetat som biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten, och axlar sedan fem år tillbaka rollen som hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län. Sin bakgrund har Jonas som specialistläkare i anestesi och intensivvård samt klinisk farmakologi. En av hans viktigaste frågor handlar om att vårdprofessionen ska finnas i ledarskapsroller. 

– Jag har en genuin tro på att det behövs ledare med kunskap om vården. Att leda utan erfarenhet av sjukvård är väldigt svårt eftersom man behöver förstå kärnuppdraget. Många läkare är tveksamma till vad man kan göra för nytta, och därför är det viktigt att inspirera till att ta ansvar för hälso- och sjukvården. MLA är ett första steg till vad man kan göra för skillnad om man är nyfiken. 

MLA en utmanande roll – men också givande 

Jonas beskriver MLA som en typisk roll där man kan bli frustrerad eftersom man inte har fullt chefsmandat. Han jämför med att leda i processer där man samordnar verksamheter och håller ihop en kedja, men inte har beslutsmandat över enskilda aktörer. 

– Däremot har du förmåga att förstå systemet och få andra att vilja bidra. Du måste få alla att förstå varför något är viktigt. Därför är det viktigt med bra samarbete med verksamhetschefen. MLA är en utmanande roll, men också en väldigt givande roll.

"Som läkare jobbar man inte i ett vakuum"

Jonas betonar vikten av systemförståelse och hoppas att de medicinskt ledningsansvariga läkarna som deltar i kursen lyfter blicken. 

– När jag började jobba som läkare la jag jättemycket tid på enskilda patienter. Men lägger man mer resurser på en sak så blir det mindre på något annat. Därför är det viktigt att lyfta systemförståelsen, att man inte jobbar i ett vakuum. Läkare har ett stort ansvar för enskilda patienter, men man har också för ansvar för hela patientkollektivet. MLA-rollen är en viktig startpunkt för att lära sig mer om hälso- och sjukvårdssystemet. 

När Jonas tog sitt första chefsuppdrag för många år sedan trodde han inte att han skulle ha så stora möjligheter att påverka. 

– Men det var tvärtom, man har stor påverkansmöjlighet. Jag hoppas bidra med insikten att man kan göra skillnad för många fler än de man har precis framför ögonen. Jag tror inte att alla har kläm på det.  

Läs också intervjun med föreläsaren Marianne van Rooijen: "Många startar sin chefsbana som MLA"