Hoppa till innehåll

Porträtt av Fredrik Lennmyr framför höstlöv

Möt våra föreläsare

"Ledarskap förutsätter helhetsperspektiv"

"Att ha ett helhetsperspektiv innebär att ta hänsyn till flera aspekter samtidigt. Det är viktigt i det medicinska ledarskapet som ofta verkar i komplexa sammanhang". Det säger Fredrik Lennmyr som föreläser på Lipus Utbildnings kurs för medicinskt ledningsansvariga läkare (MLA). 

Fredrik Lennmyr är anestesi- och intensivvårdsläkare på Remeo där han är medicinsk chef och forskningschef. Han är även vice ordförande för Sveriges läkarförbunds Chefsförening där han ansvarar för deras ledarskapsprogram. Fredrik har erfarenhet av att både jobba i MLA-rollen, men också av att leda MLA utifrån olika nivåer.

– Det uppstår ofta frågetecken kring MLA-rollen – olika varianter och faktorer som rör till det lite. Här finns en möjlighet att göra en utbildningsinsats. MLA är också den nivå inom ledarskap som ligger närmast patienten. Det betyder att dels så har man störst närhet till den direkta patientvården, dels så är en naturlig instegsnivå till att ägna sig åt ledarskapsfrågor.  

Organisationen viktig att förstå som MLA

Kopplingen mellan det organisatoriska perspektivet och det medicinska är något Fredrik särskilt vill lyfta.

– Jag tror att det medicinska perspektivet är det som kommer mest naturligt för läkare. En sak man ofta behöver fylla på med är det organisatoriska perspektivet. Bara en sån sak som vad vi menar med en medicinskt ledningsansvarig. Det kan vara inbakat i en chefsroll, en delegation från en chefsroll, eller en delegation från en läkare eller icke-läkare. Det här gör också MLA-frågan svårfångad, för pratar man om den utan organisatorisk kontext så bäddar det för missförstånd. 

Fredrik hoppas att deltagarna på kursen får med sig ett ökat intresse och en förståelse för systemperspektiv, organisation och beslutsprocesser.  

– Vi har dels kliniska beslutsprocesser: hur vi bestämmer diagnos och behandling för en patient, dels har vi organisatoriska beslutsprocesser som är till del annorlunda. Ledarskap handlar om att få till ett slags helhetsperspektiv, att tänka på flera aspekter samtidigt och sätta saker i relation till varandra.

Med ledarskap kommer att samverka

Fredrik belyser samverkan som en viktig organisatorisk uppgift när man har en ledarskapsroll, inte minst som MLA.

– Ju mer av ledarskapsuppdrag man har, desto större blir samverkansaspekten. I samarbetet med exempelvis en avdelningschef kan MLA förse en enhet med medicinsk kunskap och perspektiv och samtidigt vara den som fångar upp faktorer av betydelse för läkargruppen. Med ledarskapet kommer att samverka. 

Ansvarsdelen är en annan aspekt som Fredrik ser som begreppsligt intressant. 

– Som läkare har man medicinskt ansvar, men med medicinskt ledningsansvar gäller ju att ta ett organisatoriskt ansvar som är annorlunda till karaktären än yrkesansvaret. Den kartan behöver man rita och förstå: hur skiljer sig organisatoriskt ansvar från det legitimerade yrkesansvaret? De två samexisterar och utesluter inte varandra.

Läs intervjun med föreläsaren Jonas Claesson: Vill inspirera till ansvar för sjukvården

Läs intervjun med föreläsaren Marianne van Rooijen: "Många startar sin chefsbana som MLA"