
Möt våra föreläsare
”Som läkare och chef kan jag göra mer sjukvård”
Towa Jexmark är läkaren som klev in på chefsbanan redan som nybliven specialist, driven av att göra skillnad för fler. Idag är hon vd för vårdbolaget Tiohundra i Norrtälje kommun och i vår föreläser hon på Lipus Utbildnings kurs Introduktion till chefskap för läkare.
Towa Jexmark har alltid haft med sig ett intresse för förändrings- och förbättringsarbete. Hon utbildade sig till både fysioterapeut och läkare, och senare specialist i invärtesmedicin, men saknade en del ledarskapsutbildning på läkarprogrammet.
– När jag var AT- och ST-läkare var jag intresserad av ledarskap och chefskap, men hade inte hört så många prata om hur man gjorde. Men jag hade en chef som peppade mig till att gå ledarskaps-ST vilket gjorde att jag fick ett gediget utbildningspaket innan jag klev på min första chefspost.
320 medarbetare på första chefsjobbet
Towa planerade att bli dubbelspecialist i invärtesmedicin och kardiologi. Men under tiden hon gjorde sin ST i Malmö så hoppade verksamhetschefen på Trelleborgs lasarett av sitt uppdrag. Towa passade på att söka jobbet, och hon fick det i samma veva som hon fick sitt specialistbevis.
– Jag var naivt lycklig och i början gjorde jag alla fel. Från dag ett hade jag ett stort chefsuppdrag med 320 anställda och jag blev chef över mina gamla kollegor. Fördelen var att jag hade varit där i flera år så jag kände folk. Jag fick ett förtroende genom att många nog tänkte att jag var pålitlig som doktor, och då är jag nog okej som chef.
Towa beskriver sig själv som en person som vill få saker att ske, vilket drev henne till att ta första chefsjobbet.
– Även om jag trivdes otroligt bra i min kliniska läkarroll så kunde jag ändå se att jag kunde göra mer sjukvård som chef än om jag satt och gjorde det själv. Som läkare ska man gärna träffa många patienter och göra många operationer, medan jag var mer intresserad av de övergripande frågorna. Drivkraften har alltid varit att jag kan göra saker lite bättre.
Från en av kollegorna till att bli chef
Att gå från att vara en av kollegorna till att bli chef på samma arbetsplats är inte alltid helt okomplicerat. Bara en sådan sak som bredvid vem hon skulle sätta sig på morgonmötet skapade frågor, eftersom de generellt satt uppdelade efter befattning.
– Jag hade tidigare suttit med ST-läkarna, men var skulle jag sätta mig nu? Vem är jag i förhållande till de andra och hur hanterar jag de här relationerna? Jag hade en ny roll som jag behövde bekanta mig med. Relationerna måste inte bli annorlunda, men man kan inte bli för mycket kompis med de anställda. Man får inse att man har ett uppdrag som chef och bli trygg med det.
Towa genomförde också förändringar kring morgonmötet.
– Vi övergav konferensrummet och satte oss i kaféet där det bara fanns små runda bord. Då började vi sitta på ett nytt sätt: de som kom först på morgonen satte sig vid det första bordet och så vidare. Det blev en helt annan dynamik.
Måste inte tappa kontakten med det kliniska
Efter jobbet som verksamhetschef i Trelleborg har Towa haft olika chefsroller. Senast var hon innovationschef på vårdkoncernen Ramsay Santé innan hon landade på sitt nuvarande jobb som vd för vårdbolaget Tiohundra i Norrtälje kommun. Det var med andra ord länge sedan Towa jobbade kliniskt som läkare. En farhåga en del läkare har med att bli chef är att tappa kontakt med professionen, något Towa inte ser som en självklar risk.
– För de som vill ha kvar en fot i det kliniska så är det möjligt. Men jag tror man ska ha kommit lite längre i sin läkarkarriär. Att vara chef är en annan vardag, ett annat jobb än att vara läkare. Jag bytte bana tidigt så för mig är det svårare, det är en längre väg tillbaka.
Bland läkare upplever Towa att det finns en föreställning om att chefskapet innebär att man gått över till “andra sidan” där fokus ligger på ekonomi, och att man inte längre tänker på patienterna eller på vårdkvalitet. Men Towa tycker inte att det stämmer.
– De chefer jag känner som är läkare har ett enormt patientfokus. Som chef jobbar man med hela populationen av individer istället för enskilda patienter. Vi jobbar alla för samma sak.
”Alla typer av personligheter kan vara chefer”
Som chef beskriver sig Towa som en visionär som försöker blicka framåt.
– Jag försöker beskriva vart vi är på väg samtidigt som jag gillar ordning och reda, siffror och data. Ledarskapsmässigt så försöker jag vara ett bra bollplank. Först var jag första linjens chef och nu är jag chef över chefer. Första linjens chef har många praktiska uppgifter som schemaläggning och planering. Nu behöver jag vara mer strategisk och tänka på längre sikt. Jag blandar mig inte in så djupt i det praktiska, men jag behöver vara där när cheferna behöver mig.
När det gäller vem som passar till att bli chef så tycker Towa att man helt enkelt ska våga prova.
– Go for it! Det är viktigt med de runt om som säger att “jag tycker du ska söka”. Jag tror att alla typer av personligheter kan vara chefer, men i olika sammanhang. Det är inte säkert att man tycker att det är roligt eller att man trivs, men då kan man ju sluta. Men man behöver mod att testa, det är svårt att veta annars.
Från sin föreläsning hoppas Towa att kursdeltagarna tar med sig engagemang och ett intresse av att utvecklas som chef.
– Jag tror att man behöver höra många berättelser. Jag vill bjuda på lite utmaningar jag haft, till exempel när det inte går bra eller när man känner sig ensam. Man hör mycket om att det är tungt och jobbigt, men jag tycker också att det är väldigt roligt att vara chef och ledare, och det vill jag förmedla.